art in home

 

Χρειάζομαι στρώμα ανατομικό ή ορθοπεδικό?

Μια ερώτηση που συχνά μετατρέπεται σε ερώτηση παγίδα, γιατί έπειτα από την περιήγηση μας σε διάφορα καταστήματα στρωμάτων θα ακούσουμε διάφορες απόψεις και θα συναντήσουμε το πιο συχνό λάθος: να χαρακτηρίζουν ως ορθοπεδικά τα “σκληρά” στρώματα και ως ανατομικά τα “μαλακά” στρώματα. Αυτή η κατηγοριοποίηση και η ταύτιση ανατομικό – μαλακό και ορθοπεδικό – σκληρό είναι εντελώς λάθος και έχει τις ρίζες της σε  πολύ παλαιότερες εποχές που με την τεχνολογία εκείνης της εποχής τα σκληρά στρώματα είχαν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο και κρατούσαν τα χαρακτηριστικά τους για μεγαλύτερο διάστημα.
Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας είναι ένα και χρειάζεται και ανατομικότητα και ορθοπεδικότητα στον τρόπο που στηρίζεται από το στρώμα.
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα σε πολλά καταστήματα στρωμάτων αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο σαν να έχει δυο σώματα και διαχωρίζουν τα στρώματα σε ορθοπεδικά και ανατομικά θέτοντας ένα ψεύτικο δίλημμα. 
Το σίγουρο είναι ότι για να μπορεί ένα στρώμα να στηρίζει σωστά το σώμα μας θα πρέπει να μπορεί να αγκαλιάσει της καμπύλες του σώματος είτε ανάσκελα είτε σε πλάγια θέση και να προβάλει διαφορετική αντίσταση σε διαφορετικές περιοχές του σώματος μας που το βάρος δεν είναι το ίδιο. Πχ. το βάρος  στην περιοχή της μέσης δεν είναι ίδιο με την περιοχή των ποδιών ή του κεφαλιού άρα χρειάζεται διαφορετική αντίσταση σε κάθε περιοχή.
Αυτό επιτυγχάνεται με χρησιμοποίηση υλικών σε σωστούς συνδυασμούς και σκληρότητες ώστε να μπορούν να αγκαλιάσουν το σώμα και να έχουν ταυτόχρονα διαφορετικές ζώνες “αντίστασης” κατά μήκος του στρώματος που σύνηθες είναι από 5 εως 7.
Με αυτός το σύστημα επιτυγχάνεται και σωστό αγκάλιασμα και σωστή αντίσταση ανάλογα με την περιοχή του σώματος.
Παράδειγμα: Ξαπλώνοντας στο πλάι θα πρέπει ο ώμος που εξέχει, να μπορεί να βυθιστεί στο στρώμα και άρα να είναι λίγο πιο μαλακό το στρώμα εκεί ενώ στη μέση που το βάρος του σώματος είναι μεγαλύτερο να έχουμε λίγο μεγαλύτερη σκληρότητα.
Αυτή είναι η σύγχρονη λογική των διαφορετικών ζωνών αντίστασης που σε συνδυασμό με τα υψηλής ποιότητας υλικά που χρησιμοποιεί η Breckle  στα στρώματα της και παράγει η ίδια (πράγμα που κάνουν πολύ λίγες εταιρείες στην Ευρώπη) σε συνδυασμό με τα μοναδικών ιδιοτήτων υφάσματα κάνουν την διαφορά στον ύπνο. 

Το καινούργιο μου στρώμα να έχει ελατήρια ή να είναι από άλλα υλικά; Έχω μπερδευτεί γιατί εκφράζει διαφορετική άποψη η κάθε εταιρεία πάνω στο θέμα.

Πρέπει να ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας το λόγο που χρησιμοποιούνται τα διαφορά υλικά σε ένα στρώμα.
Πρώτος είναι η ελαστικότητά τους. Ακολουθεί η μεγαλύτερη προσαρμογή στις καμπύλες του σώματος και η πιθανή δυνατότητα προσαρμογής σε αυτές. Απαραίτητη προϋπόθεση πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγιεινής αυτών των υλικών. Θα πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο και έξοδο από το στρώμα ποσότητας αέρα. Τελικά ζητούμενο πάντα στην εξέλιξη των υλικών για τα στρώματα είναι η καλύτερη δυνατή προσαρμογή στις καμπύλες του σώματος και η άσκηση διαφορετικής αντίστασης ανάλογα με το σημείο του σώματος. Για να επιτευχθεί αυτό πρώτο και απαραίτητο στοιχειό είναι τα στρώματα να έχουν ζώνες  μεταβαλλόμενης αντίστασης (5 έως 7), ανεξαρτήτως υλικού. Υπάρχουν στρώματα με ελατήρια (είτε μεμονωμένα είτε συνδεδεμένα) και χωρίς ελατήρια με υλικά όπως visco-elastic, cold foam, φυσικό καουτσούκ κ.τ.λ. που διαθέτουν ζώνες σκληρότητας.
Άλλο απαραίτητο στοιχείο είναι ο συνδυασμός των υλικών με τις επιμέρους διαφορετικές ελαστικότητας τους σε ένα στρώμα τελικά να δίνει ένα αποτέλεσμα ελαστικότητας στην επιφάνεια επαφής του στρώματος με το σώμα που να εξασφαλίζει άριστο αγκάλιασμα. Αυτό μπορούν να το κάνουν εταιρείες με πολύ μεγάλη παραγωγή και έρευνα όπως η Breckle (Νο1 σε πωλήσεις στην Γερμανία και εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη και πολλές χώρες του κόσμου) που συνεργάζονται με επιστήμονες σε ερευνητικά κέντρα για την εξέλιξη γνωστών υλικών ή την δημιουργία νέων με σκοπό την μέγιστη δυνατή βελτίωση των χαρακτηριστικών ενός στρώματος. Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η μια κατηγορία υλικών είναι καλύτερη από μια άλλη αλλά το ζήτημα είναι πως ένας συγκεκριμένος τύπος στρώματος στηρίζει το σώμα ότι υλικά και αν χρησιμοποιεί. Για αυτό το λόγο υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ στρωμάτων που θεωρητικά ανήκουν σε ίδιες κατηγορίες (με ελατήρια ή άλλα υλικά) αλλά παράγονται από διαφορετικούς κατασκευαστές. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής στρωμάτων στην Ευρώπη επενδύουν περισσότερο στην εξέλιξη υλικών εκτός των παραδοσιακών ελατηρίων. Αυτό βέβαια απαιτεί πολύ μεγάλες υποδομές και αντίστοιχα μεγέθη παραγωγής. Η Breckle διαθέτει μεγάλη γκάμα στρωμάτων με πιο καινούργια υλικά αλλά και με ελατήρια μεμονωμένα ή συνδεδεμένα που έχουν μελετηθεί ώστε τελικά να εξασφαλίζουν την σωστή στήριξη στο σώμα.       

Το ύφασμα παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία ενός στρώματος;

Το ύφασμα αποτελεί το όριο μεταξύ του εσωτερικού του στρώματος και του εξωτερικού κόσμου. Είναι αυτό με το οποίο έρχεται σε επαφή το σώμα μας ουσιαστικά συνεχώς τις περίπου οκτώ ώρες που κοιμόμαστε καθημερινά. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με την “επιδερμίδα” του στρώματος.
Όπως και η δική μας επιδερμίδα που αποτελεί το όριο του σώματος μας με τον έξω κόσμο θα πρέπει να έχει παρόμοιες ιδιότητες που έτσι και αλλιώς είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Θα πρέπει λοιπόν να έχει μεγάλο αριθμό από πόρους στην επιφάνεια που του επιτρέπουν να αναπνέει σωστά και να αερίζεται στο εσωτερικό του στρώματος λειτουργώντας ωστόσο σαν φίλτρο για ουσίες που δεν είναι καλό να εισβάλλουν στο εσωτερικό του.
Η Breckle χρησιμοποιεί υφάσματα από συστατικά όπως Lyocell, Tencel, Alloe Vera που στην σύνθεσή τους περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών που τα κάνουν πολύ φιλικά με το δέρμα υποαλλεργικά, και ο τρόπος ύφανσης τους  είναι τέτοιος που εξασφαλίζει την ύπαρξη μικρών πόρων σε όλη την επιφάνεια του στρώματος για το σωστό αερισμό του. Ταυτόχρονα το 99% των στρωμάτων της φέρει φερμουάρ για αφαίρεση και πλύσιμο του υφάσματος και στο πλυντήριο.  
Τα φυτικής προέλευσης υλικά που προαναφέρθηκαν έχουν αποδεδειγμένα (με εργαστηριακές μελέτες) ιδιότητες ενάντια στην ανάπτυξη μικροοργανισμών χωρίς το ύφασμα μα χρειάζεται χημική αντιβακτηριακή επεξεργασία όπως συμβαίνει σε άλλες εταιρείες.
Τα υφάσματα που προαναφέρθηκαν έχουν επιπλέον ιδιότητες όπως αυξημένη αντοχή στις τριβές, στο πλύσιμο και ιδιαίτερη απαλή επιφάνεια.

Το ύφασμα λοιπόν είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την συνολικότερη υγιεινή του στρώματος και συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία του “μικροκλίματος” της περιοχής του ύπνου με θετικό ή αρνητικό τρόπο ανάλογα με την ποιότητα του.

Να αγοράσω πολύ παχύ ή συνηθισμένου πάχους στρώμα?

Το τελευταίο διάστημα συχνά ιδιαίτερα εγχώριοι παραγωγοί στρωμάτων συναγωνίζονται πως θα βγάλουν ένα πιο παχύ μοντέλο στρώματος, προσπαθώντας να δελεάσουν τον υποψήφιο αγοραστή με το πάχος του στρώματος. Πολλές φορές αυτή η αύξηση του πάχους συνοδεύεται  και από δυσανάλογα αυξημένες τιμές που μοιάζουν λίγο λες και το στρώμα που θα αγοράσουμε πωλείται με το κιλό άρα περισσότερος όγκος, βάρος και τιμή αντίστοιχα.    Η αλήθεια βρίσκεται στο ότι το πάχος του στρώματος πρέπει να προκύπτει από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και την απαραίτητη “αναλογία”  που  χρειάζεται από αυτά για την ιδανική στήριξη, καθώς και την ποιότητα τους.
Έτσι π.χ. ένα στρώμα από φυσικό καουτσούκ με επτά ζώνες στήριξης και διαδικασία επεξεργασίας Brelax (πιστοποιημένη από τη Breckle) με 17 cm πάχος έχει πολύ καλύτερη στήριξη στη μέση και αγκάλιασμα στο σώμα από στρώματα καουτσούκ 20  cm  πάχους που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά και λειτουργούν σαν κάτι απλά μαλακό χωρίς να στηρίζουν σωστά τη μέση. 
Το ίδιο συμβαίνει και με ένα στρώμα με μεμονωμένα ελατήρια και ειδικά αφρώδη  της Breckle  που φέρει “ζώνες αντίστασης” μεταβαλλόμενες έτσι ώστε τα ελατήρια που αντιστοιχούν στην περιοχή της μέσης να είναι πιο “σκληρά” από των άκρων.
Είναι μύθος λοιπόν ότι ένα πιο παχύ στρώμα θα στηρίζει κατ’ ανάγκη καλύτερα το σώμα μας, συχνά δε τα στρώματα αυτά έχουν μια αίσθηση “βάρκας μέσα στη θάλασσα” όπου το σώμα μας είναι η βάρκα και η θάλασσα το στρώμα.

Αγόρασα ένα στρώμα ορθοπεδικό εδώ και δυο  μήνες στριφογυρίζω στο κρεβάτι μου τη νύχτα ενώ με πονάει και ψηλά η πλάτη μου.

Συνήθως αυτά που στην αγορά πουλιούνται ως ορθοπεδικά στρώματα είναι πολύ σκληρά και ουσιαστικά δεν παρέχουν σωστή στήριξη και αγκάλιασμα στο σώμα.
Αποτέλεσμα είναι ειδικά σε πλάγια θέση να μην μπορεί να βυθιστεί καθόλου ο ώμος μας στο στρώμα και να “πετάγεται” το σώμα προς τα επάνω με συνέπεια λάθος θέση της σπονδυλικής στήλης κατά τον ύπνο με συχνά ξυπνήματα στριφογυρίσματα για να βρούμε τη κατάλληλη θέση.
Τα παραπάνω συνήθως συνοδεύονται από ενοχλήσεις σε αυχένα και πλάτη που ίσως δεν υπήρχαν με το προηγούμενο στρώμα που κοιμόσασταν.  Σχεδιασμός Ιστοσελίδων eProductions